“Ha estat un Europeu fantàstic”

“Ha estat un Europeu fantàstic”
02/08/2014 nuriamarques

La nedadora del Club Natació Martorell, Núria Marquès Soto (Castellví de Rosanes, 1999) va aterrar aquest dilluns al vespre a l’aeroport del Prat procedent d’Eindhoven lluint les quatre medalles (una de plata i tres de bronze) que ha obtingut del seu primer Europeu de natació adaptada. Tot i ser la nedadora més jove, ha estat una de les sensacions de la delegació espanyola. Des de 2011 col·lecciona títols dels Campionats de Catalunya i Espanya. El seu repte és, ara, el Campionat del Món a Glasgow (2015) i els Jocs Paralímpics de Rio de Janeiro (2016).

-Com ha sigut aquesta primera experiència?
-Molt bona! He pogut disfrutar moltíssim del campionat, de les proves que he disputat i de les companyes de l’equip. El més important, a banda de les quatre medalles que he aconseguit, ha estat superar les meves pròpies marques en la majoria de proves. També he gaudit molt de tot l’equip, però sobretot de Teresa Perales, que ha estat un gran exemple per a mi durant l’estada a Eindhoven.

-Abans de marxar de casa, en quantes medalles havies somniat?
-Tenint en compte que era la primera vegada que competia en uns campionats europeus, l’objectiu principal era millorar les marques i si queia alguna medalla, millor. En les proves de 400 lliures i 100 esquena, que són la meva especialitat, sí que pensava en guanyar alguna medalla i ho he pogut fer realitat. En canvi, en les dues proves de relleus no tenia cap referència i han acabat bé.

-La teva primera prova va ser la de 50 lliures. Com va ser el teu debut?
-He de reconèixer que estava més nerviosa del compte. Suposo perquè era la primera prova del campionat. No va ser una de les millors proves tot i que només vaig fer un temps d’un segon més de la meva marca. Quan va acabar la prova vaig reflexionar per fer-ho millor l’endemà.

-Arriba la teva primera medalla de bronze en una de les teves especialitats: la prova de 400 lliures.
-Sí, tot i que no vaig fer la meva millor marca. Reconec que tenia molta pressió en aquesta prova i el resultat va ser bo perquè vaig ser tercera. En acabar vaig pensar que després de dues curses complicades era el moment de fer-ho millor. I l’endemà vaig obtenir una bona marca en la prova de 100 lliures.

-Després de la medalla en els 400 lliures arribava una altra prova reina: els 100 esquena.
-Em va sortir una cursa rodona! Vaig nedar molt bé, sent tercera i vaig estar molt a prop de la medalla de plata. Aquest resultat em va donar molta força per afrontar les darreres proves de l’Europeu. Així, en la prova de 100 papallona, tot i que no havíem entrenat massa, vaig acabar en cinquè lloc però retallant en dos segons la meva millor marca.

-El colofó de l’Europeu arriba en l’última cursa. En la prova de 4×100 estils relleus fas uns 100 metres espectaculars, capgires la sort d’Espanya donant-li una medalla de bronze.
-Va ser una cursa molt emocionant! Des de l’inici anavem perdent i el podi estava cada cop més lluny però vaig nedar amb molta força i no només vam acabar en tercer lloc sinó que vaig estar a un pas d’atrapar a la segona classificada. Va ser una bona manera per acabar els Europeus.

-Quina part d’èxit té el teu entrenador al Club Natació Martorell, Juan Carlos Quevedo?
-Moltíssima! Ha estat una temporada molt difícil i que ha requerit de molta tenacitat perquè en els últims mesos als entrenaments hi havia molts companys que no havien vingut a entrenar. El Juan Carlos sempre m’ha donat molta empenta en els entrenaments i en poder millorar les marques. La seva feina ha quedat molt reflectida en els meus resultats.

-El seleccionador espanyol, Laureano Gil ha valorat molt positivament el teu botí de 4 medalles i la teva progressió com a nedadora tot i els teus 16 anys. El proper gran objectiu és el Mundial de Glasgow, el juliol de 2015. Ho veus difícil?
-És una meta difícil però no impossible. Si treballo dur puc aconseguir ser al Mundial a Glasgow. He de treballar dia i dia, pas a pas, per anar assolint els objectius que ens marquem.

-El 2016 és l’any dels Jocs Paralímpics al Brasil.
-Sincerament, ho veig molt lluny. Ara tinc dues setmanes de descans. L’últim cap de setmana d’agost m’han convidat a Londres en una jornada de natació adaptada i de tornada em concentraré a Sierra Nevada en una estada dins el programa AXA. Els objectius a curt termini són millorar marques, fer un bon paper als Catalunya, intentar fer una mínima pels campionats d’Espanya de vàlids i treballar dur de cara al Mundial de Glasgow.